Digitalisering av Urnes Stavkyrka med detaljer
I Norge finns flera rika konstskatter varav stavkyrkor är en. Med tanke på risk för förstörelse är det viktigt att dessa stavkyrkor digitaliseras för att spara deras utseende för framtiden. Det finns idag kvar 28 stavkyrkor i Norge av de ca 1300 som fanns en gång i tiden. Urnes stavkyrka består av delar från 1100-talet förutom stavkyrkoporten som är från år 1000. Kyrkan finns på Unescos lista över världsarv.
Fokus för 3D-scanningen den här gången av Urnes kyrka är att fånga de områden i och utanför kyrkan som har speciella och unika detaljer. Det viktiga när en sådan här kyrka skall digitaliseras är att vara noggrann och se till att resultatet blir bra. Kyrkan innehåller ett detaljarbete i trä som är ytterligt svårt att återskapa utan att ha en digital kopia. Nedan syns ett exempel på det 3D-scannade resultatet som utfördes med ett ATOS-system.
Det är imponerande hur skicklig man var förr i tiden på att bygga dessa kyrkor och hur duktig man var på att snida detaljer i trä. Som bilderna visar är trävirket mörkt i kyrkan både utvändigt och invändigt vilket gör att det ställs högre krav på 3D-scanningsutrustningen för att fånga bra data, men tack vare ATOS-systemets kompetenta projektorenhet är detta inget problem.
Viktigt är också att geometrin på kyrkan behålls likväl som att insidan av kyrkan kan kopplas ihop med utsidan av kyrkan via gemensamma referenspunkter.
Som nämnts tidigare måste man ha erfarenhet av den här typen av föremål, ha rätt utrustning och man måste vara noggrann för att få ett bra resultat. Den som har utfört 3D-scanningsarbetet på Urnes stavkyrka är Bjarte Aarseth. Bjarte arbetar på Oslo Universitets avdelning Vikingskiphuset och har i 15 år digitaliserat antika föremål från framför allt vikingatiden. Det har varit detaljer från små mynt till hela Osebergaskeppet. Vi på Cascade tycker om kvalitet och vill ge Bjarte bästa betyg för hans arbete med Urnes kyrka.